Yaşam

“Sen” Dizisindeki “Joe” Karakterinin Psikolojik Analizi

Joe Goldberg; Kadınlara takıntılı hale gelmeyin, onları ‘izleyin’, bir şekilde dikkatlerini çekin ve onlara sorun. haksız olduğuna inanılanÖldürücü davranışları olan bir karakter.

Tüm müthiş davranışlarına ve suçlarına rağmen çekiciliğiyle ekrandaki izleyiciyi bile etkilemeyi başaran Joe karakteri. psikoloji uzmanları hatta merak uyandırdı. Dizinin ne hakkında olduğunu bilmeyenler için manevi olarak nasıl değerlendirildiğine geçmeden önce konusuna hızlıca bir göz atalım.

Kısa sürede geniş izleyici kitlesine ulaşan Sen dizisinin konusu:

Caroline Kepnes’in 2014’te yayınlanan romanından uyarlanan ‘You’, bir Amerikalı. psikolojik gerilimtelevizyon dizisi türü.

Dizinin anlatıcısı ve ana karakteri Joe, bir yerlerde tanıştığı hanımlara takıntılıdır. manipülasyonlarla doluOnu bir “aşk” çemberine sokarken cinayetler işliyor.

Joe Goldberg’in karakteri psikoloji dalında ‘psikopat’ kategorisine girmiyor.

“Psikopat”, antisosyal kişilik bozukluğunun halk dilindeki adıdır. Genel olarak davranışları sosyal normlara ve klasik doğru/yanlış kavramlarına meydan okuyan bir kişiyi tanımlamak için kullanılır. Ancak ruh sağlığı uzmanlarına göre, Goldberg’in ruh sağlığı tek bir etiketten daha karmaşık.

Medya, insan davranışı ve nörobilimin kesişimini inceleyen sosyal bilimci Pamela Rutledge’a göre Goldberg için tek bir şey var. akıl sağlığıDurumunu tam olarak belirlemenin güç olmasının bir nedeni, “Siz”in televizyon için yaratılmış olmasıdır.

Bu kadar çekici görünmesi narsisizme işaret ediyor.

Goldberg için Rutledge “Bir karakter yaratmak için inşa edilmiş alışılmadık derecede yüksek kişilik özelliklerinin bir karışımı gibi görünüyor ve yeterince benzetme, insanları öldürmesine rağmen, seyirciler arasında oldukça empatik bir karakter. Gerçek hayatta çok az insan böyle davranır.”diyor.

Joe Goldberg’in izleyicilerle ilk tanıştığı andan itibaren aşırı derecede çekiciGörünüşü de narsist olabileceğini gösteriyor.

Farklı dönemlerde farklı kişilik bozuklukları ile kendini gösterir.

Goldberg birinci dönemde antisosyal kişilik bozukluğu, narsisizm ve karşılıklı bağımlılık belirtileri gösterirken, ikinci dönemde; geçmiş travmalaraGeçmişe dönüşler yaşayarak, aslında bir bağlanma bozukluğu yaşadığını belirtir.

Açıkçası Joe için iki teşhis var.

Ulusal Sağlık Enstitülerine göre, antisosyal kişilik bozukluğu olan kişiler empatiden yoksundur ve sonuç olarak istediklerini elde etmek için başkalarına güvenirler. manipüle etmekveya toplumun ahlaken uygunsuz bulduğu şekillerde davranarak bir başkasının mahremiyetini ihlal edebilirler.

Mayo Clinic’e göre, narsisistik kişilik bozukluğu olan kişilerde tipik olarak düşük özgüvenini gizlemekKullanılan mekanizmalar olan şişirilmiş bir öz-önem duygusu ve başkaları için empati eksikliği var.

Antisosyal kişilik bozukluğu ve narsisizm belirtileri içerir.

Bazı yönlerden, Goldberg her iki durumu da bünyesinde barındırır, çünkü bir kişi haksızlık yaptığın içinİnandığı zaman ise her zaman şiddete başvurur.

Örneğin 1. periyotta Beck’in takıntılı olduğu kız arkadaşını dövdü, onu cam bir kutuya kilitledi ve birkaç gün sonra onu öldürdü. İlerleyen bölümlerde Beck’in en iyi arkadaşının ilişkisi karışmaktanAyrıca hoşuna gitmediği için onu öldürdü.

Terapist Kelly Scott, Goldberg’in tüm bu iğrenç ve iğrenç olduğunu söyledi. yasadışı eylemlerPişmanlık duymadan hareket ettiğini ve bunu antisosyal kişilik bozukluğu olarak tanımlanabilecek kendi çıkarı için yaptığını söyledi.

Bazı uzmanlara göre antisosyal kişilik bozukluğu tanısı uygun değildir.

Scott’a göre Goldberg’in şiddeti, empatiden yoksun olması ve antisosyal kişilik bozukluğuna sahip olması nedeniyle değildi. çalkantılı çocukluğubağlanma bozukluğu ile gelişir.

Joe’nun ev sahibinin öldürüldüğünü öğrendikten sonra harap göründüğü 2. sezon sahnesi gibi bazı sahneler, Goldberg’in gerçekten öldürdüğü bazı sahnelerdir. empati kurve bu nedenle antisosyal kişilik bozukluğu olmadığını kanıtlar.

Birine hastalıklı bir şekilde bağımlıdır.

Rutledge’a göre, Goldberg’in takıntısına yakın olanlara zarar verme veya onları öldürme eğilimi, hasta bir biçimdeBirine bağımlı olduğunu da gösterir.

Şiddetli derecede birbirine bağımlı olan kişiler, eşlerini veya bakmakla yükümlü oldukları kişileri kontrol edebilir ve kontrol edebilir. kendi kimliğine sahip olmak yerineeşleriyle olan ilişkileri üzerinden tanımlama eğilimindedirler.

güvensiz-kaygılı bağlanma

2. Bölümde, Goldberg’in geçmişini daha derinden araştırır ve aslında bir bağlanma sorunu yaşadığına dair ipuçlarını ortaya çıkarır. psikolojide “güvensiz-kaygılı bağlanma”olarak anılan bağlanma türüne sahip olma olasılığı yüksektir.

Bu bağlanma tipine sahip kişi, bakımında muhtaç ve yapışkan bir rol üstlenir. Joe karakteri de tüm aklını partnerine odaklıyor ve tehdit olarak algılar. Partneriyle ortasında olumsuz bir durum ortaya çıktığında paniğe kapılır ve sağlıksız yansımalar vermeye başlar.

“Beğenmeme şemasına” sahip olduğuna dair ipuçları yakalayabiliriz.

Çocukluğunda yaşadığı travmatik olaylar nedeniyle “Aşk Tablosu” Kendi hayatını kuran Joe, her zaman sevileceğine olan inancını yitirmektedir. Bu hoşnutsuzluğundan kurtulmak için “aşırı telafi” yoluyla kadınlara takıntılı bir şekilde yaklaşır, etrafındaki herkesi bir tehdit olarak algılar ve onları öldürür.

Bir zorunluluk, “anne sorunları”

Scott, Joe karakterine ilişkin analizine devam ediyor:

“İhtiyaçlarına cevap vermeyen, tutarsız ve güvensiz annesine bağlıydı. Annesi onu taciz etti ve ihmal etti. Bu nedenle Goldberg, hayatının ilerleyen dönemlerinde kendisine ihtiyacı olanı verebileceğine inandığı kadınlara takıntılı bir şekilde bağlanır ve sevgiyi elde etme fikriyle motive olur.”

Kaynaklar: Insider, Psikoloji Arşivi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu