Sağlık

malpraktis nedir? Malpraktis ne demek, vakalar ve vaka örnekleri! Yanlış tedavi ilacı nedir? Yolsuzluk yasası nedir?

Tıbbi bir terim olan malpraktis, tıbbi uygulama ile ilişkilidir. Bu ifadeyi ilk kez duyan vatandaşlar malpraktis nedir diye soruyor. Malpraktis ne demek, vakalar ve vaka örnekleri! Yanlış tedavi ilacı nedir? Yolsuzluk yasası nedir? Detaylar burada…

MALPRAKTİS NEDİR, NE ANLAMA GELİR?

Malpraktis, tıp alanında çalışan bir hekimin veya sağlık çalışanının mesleki misyonunu kötüye kullanması, ihmali veya hatalı uygulamaları sonucunda hastalarına zarar vermesidir. Bu, tıbbi kusurlar, yanlış teşhis, tedavi hataları, cerrahi kusurlar, ilaç hataları veya iletişim eksikliği gibi çeşitli durumlarda ortaya çıkabilir.

Malpraktis genellikle sağlık profesyonellerinin kabul edilebilir standartları veya mesleki etiği ihlal ettiği durumlarla ilişkilendirilir. Bu ihlallerin bir sonucu olarak, hastalar önemli fiziksel veya zihinsel hasara maruz kalabilir. Malpraktis tezleri, bir doktorun veya sağlık çalışanının dikkatsizliği, beceriksizliği, deneyimsizliği veya ihmalinden kaynaklanan kayıplara dayanmaktadır.

MALPRAKTİS İLAÇ NEDİR? MALPRACTIS YASASI NEDİR?

Malpraktis durumları, tıbbi hataların ciddiyetine ve sonuçlarına bağlı olarak yasal sorumluluk gerektirebilir ve davalarla sonuçlanabilir. Hatalı tedavi iddialarıyla ilgilenirken yasalar ve mevzuatlar farklı ülkelerde ve bölgelerde farklılık gösterebilir.

Türk Tabipleri Birliği Mesleki Etik Kurallarında yer alan malpraktis kavramı; Hekimin bilgisizliği, deneyimsizliği ya da hatası nedeniyle hastanın kaybı olarak tanımlanmaktadır. Hukuk sistemimiz bu tür aksilikler nedeniyle hastanın kaybını teminat altına almıştır. Her tıbbi müdahale hasta için belirli bir risk oluşturmaktadır. Çünkü korunma hakkı hastanın yaşama hakkıdır. Hastalara sağlık hizmeti verilirken tıbbi müdahalenin amaçlanan şekilde tamamlanmaması tıbbi hata olarak tanımlanmaktadır. tıbbi hatalar; Yanlış eylemi yapmaktan, doğru eylemi yapmamaktan veya doğru eylemi yanlış yapmaktan olabilir. Doktorların yanlış teşhis koyması ve hastayı yanlış tedaviye yönlendirmesi durumunda, özen ve dikkat yükümlülüğüne aykırı davranıştan doktor sorumlu olacaktır. Hatalı tıbbi uygulama sonucunda, Türk Ceza Kanunu’nda belirtilen unsurlar çerçevesinde hekimlerin cezai sorumluluğu söz konusu olacaktır. Ayrıca tıbbi standartların doğru ve eksiksiz uygulanması durumunda hastada oluşabilecek komplikasyonlardan doktor sorumlu tutulamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu