Sağlık

DSÖ: Koronavirüs hala tehlikeli bir hastalık

Dünya Sağlık Örgütü, salgının küresel alarm gerektirip gerektirmediğine ilişkin koronavirüs acil durum komitesinin son toplantısının ardından yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, koronavirüsün uluslararası değerde bir halk sağlığı acil durumu (PHEIC) oluşturmaya devam ettiği vurgulandı.

Küresel risk devam ediyor

“Muhtemelen bir geçiş noktasında”Salgın hastalık olan küresel ölçekte insan sağlığına yönelik yüksek riskini sürdürdüğü belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Komite, şu anda küresel olarak dolaşan Omicron alt soylarının oldukça bulaşıcı olmasına rağmen, daha önceki varyantlarla karşılaştırıldığında enfeksiyon ve ciddi hastalık arasında bir ayrım olduğu konusunda hemfikirdi. Ancak virüs, öngörülemeyen özelliklere sahip yeni varyantlara dönüşme yeteneğini koruyor.”

‘Endişeliyiz’

Açıklamada, bu nedenle, koronavirüsün klinik özelliklerini uygun şekilde karakterize etmek için hastaneye yatışlar, yoğun bakım yatışları ve ölümler hakkında daha fazla araştırma ve raporlama yapılması gerektiği belirtildi.

Açıklamada, virüsün kontrolsüz dolaşımı bağlamında devam eden evrimi ve ölümler, hastaneye yatışlar ve sıralamalar hakkında veri bildiren ve paylaşan ülkelerdeki önemli düşüşe ilişkin endişelerin altı çizildi.

Virüsün etkisini sonlandırmak için öneriler

salgının “Bir dönüm noktasına yaklaşıyor olabilir”Sözde açıklamada, virüsün küresel etkisine son verilmesi için bazı önerilerde bulunuldu.

Bahsi geçen teklifler “koronavirüs aşısını ömür boyu sürecek programlara dahil ederek, ortaya çıkan varyantları tespit ederek, değerlendirerek ve izlemeye devam ederek, virüsün epidemiyolojisindeki önemli değişiklikleri belirleyerek, uluslararası seyahatle ilgili önlemler vermeye devam ederek, aşılama için ivmeyi sürdürmek”Olarak listelenmiş.

“Hiçbiri koronavirüs kadar can almadı”

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 25 Ocak’ta son 8 haftada 170 binden fazla kişinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu.

Öte yandan Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu’ndan (IFRC) yapılan yazılı açıklamada, “Kayıtlı tarihte hiçbir deprem, kuraklık veya kasırga, koronavirüs salgınından daha fazla can almamıştır.”söylendi.

Ölü sayısının 6,5 milyondan fazla olduğu iddia edilen açıklamada, hiçbir ülkenin bir sonraki salgına hazır olmadığı belirtildi. “çoklu tehlikeler”hazırlanması gerektiğini vurguladı.

“Sıradaki salgın kapıda olabilir”

Açıklamada, IFRC Genel Sekreteri Jagan Chapagain

“Koronavirüs salgını, küresel toplumun bir sonraki sağlık krizine şimdiden hazırlanması için bir uyandırma çağrısı olmalıdır. Dünya liderlerine tavsiyemiz, güven inşa etmek, eşitsizlikle mücadele etmek ve hayat kurtarıcı işler yapmak için yerel aktörler ve topluluklardan yararlanmaya odaklanıyor. Bir sonraki salgın kapıda olabilir. Onun tecrübesi hazırlık yolundaki adımlarımızı hızlandırmayacaksa ne yapacak?”

kelimeler de yer aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu