Sağlık

Çocuklarda oyun terapisinin önemi

Esmanur Gulbahar/M.Taha ÇELIKBAŞ/HERKES DUYSUN

BURSA (İGFA) – Uzman Klinik Psikolog Murat Aldan, çocuklarda oyun oynamanın değerini ve oyun ile oyun terapisi arasındaki farkı anlattı.

“OYNADIKLARI OYUNLAR ÇOCUKLARIN KULLANDIĞI EN ÖNEMLİ KELİMELERDİR”

Uzman Klinik Psikolog Murat Aldan, oynadıkları oyunların çocukların kullandığı en değerli kelimeler olduğuna dikkat çekerek, “Oyun, iki çocuğun kendi aralarında kurdukları değerli bir bağdır. Çocuklar oyun oynayarak kendilerini ifade ederler. Oyunlar, çocukların kullandıkları en değerli kelimelerdir. Yaratıcılıklarını geliştirdikçe daha doğal ve spontane olmayı öğrenirler ve özgürlük alanları artar. Değerli olan, çocukları özgürleştiren oyunlar oynayabiliyor olmamız. Çocukların ev içinde diledikleri gibi oynamalarına izin vermek onların daha yaratıcı ve özgür bireyler olmaları için bir ön adımdır. Bazen çocuklar kurdukları oyunlarda sınırları aştığında yani arkadaşlarına ya da büyüklerine zarar verdiğinde bu sefer bir uzmandan takviye almak gerekebiliyor. Temel, çocuk ve ergenler konusunda yeterli eğitim almış psikolog, psikiyatrist veya ruh sağlığı uzmanlarından alınabilir.” söz konusu.

OYUN TERAPİSİ VE OYUNUN FARKI NEDİR?

Oyun terapisinin çocuklara aynada kendilerini görme fırsatı vermek olduğunu belirten Aldan, “Çocuklarla oynarken manevi alanda destekleyici bir uzman tarafından kendilerini görmelerini sağlamak ve gördükleri davranışları çocuklara aktarmalarıdır. aileleri ve değişime yol açar. En değerli katkı, çocuklara aynada kendilerini görme fırsatı vermektir. Bu sayede çocuklar terapi sürecinde doğal ortamdaki bağlantılarını, nasıl davrandıklarını ve başkalarıyla nasıl ilişki kurabileceklerini görebilirler. En değerlisi ise bu işlemin bir uzman tarafından yapılmasıdır. Uzman tarafından yürütülen tedavi süreci; Sınırlara uyabilmeyi, kendine ve karşısındakine zarar vermemeyi, aynı zamanda spontane, özgür ve yaratıcı birey olmayı destekleyen bir durum yaratıyor.” sözlerini kullandı.

bayathaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu