Ekonomi

Biden, Reuters’e göre 2025 Bütçe Teklifinde F-35 Jet Siparişlerini %18 Azaltmayı Planlıyor; Lockheed Martin Hisseleri %2,5 Düştü

Reuters’in konu hakkında bilgisi olan kişilere dayandırdığı haberine göre ABD Başkanı Joe Biden, önümüzdeki mali yıl için Savunma Bakanlığı’nın sipariş ettiği F-35 savaş uçağı sayısını yüzde 18 oranında azaltmayı planlıyor. Bu bilginin açıklanmasının ardından Lockheed Martin Corporation’ın (LMT) hisse senedi fiyatı %2,5 düştü.

Uçak sayısını azaltma kararı, ABD Kongresi’nin dayattığı 895 milyar dolarlık savunma bütçesi sınırına tepki olarak geldi. Bu bütçe kesintisinin, savaş uçağı harcamalarında yaklaşık 1,6 milyar dolarlık bir düşüşe yol açması bekleniyor; Savunma Bakanlığı’nın, başlangıçta öngörülen 83 uçaktan 70’ten daha az hayalet savaş uçağı sipariş etmesi öngörülüyor.

Lockheed Martin Corporation, gelirinin yaklaşık %25’ini F-35 savaş uçağı programından elde ediyor. Her bir uçağın maliyeti 80 milyon dolar ile 120 milyon dolar arasında değişirken, 83 uçaklık orijinal siparişin yaklaşık 9,8 milyar dolar gelir getirmesi bekleniyordu. Lockheed Martin Corporation, 2025 mali yılı bütçesi konusunda hem yönetim hem de Kongre ile işbirliği yapma niyetini ifade etti.

Bütçe teklifinin 11 Mart’ta açıklanması planlanıyor. Reuters raporundaki kaynaklar, Yönetim ile Savunma Bakanı Lloyd Austin arasındaki görüşmelerin tamamlanmak üzere olduğunu ancak kesin bütçe rakamının hâlâ değişikliğe tabi olabileceğini belirtti. Savunma bütçesindeki kısıtlama, çeşitli programlarda önemli kesintilere neden olurken, aynı zamanda askeri malzemelerin stoklanma oranını da etkiliyor, Ukrayna ve İsrail’e gönderilen silahların yerine yenilerinin gönderilmesi zorunluluğu ortaya çıkıyor.

Bu makale yapay zeka yardımıyla üretilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla ayrıntı için lütfen Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu