Ekonomi

İsrail ekonomisi çatışmaların ortasında zorluklarla karşı karşıya, iyileşme bekleniyor

İsrail ekonomisi, Hamas’la dört ayı aşkın süredir devam eden çatışma nedeniyle önemli bir gerileme yaşadı. Çatışma, tüketici harcamalarının ve seyahatlerin durmasına, büyük bir askeri zorunlu askerliğe ve binlerce Filistinli personelin işten çıkarılmasına neden oldu. Bu aksamalara rağmen çatışmaların Gazze ile sınırlı kalması durumunda ekonomik büyümenin 2023 yılında yaklaşık %2’ye ulaşması ve 2025 yılında daha güçlü bir toparlanmanın yaşanması bekleniyor.

İsrail’in 500 milyar dolarlık ekonomisi geçen yıl %3,5’lik bir büyüme beklentisiyle güçlü bir büyüme rotasındaydı. Ancak 7 Ekim’de çıkan çatışmalar ekonomik faaliyetlerin neredeyse durma noktasına gelmesine neden oldu. Bu etki, hükümetin Filistinli işçilerin geri dönmesine izin vermeme kararı nedeniyle inşaat sahalarının yarısının atıl hale geldiği inşaat da dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde hissedildi. Hizmet ihracatında da düşüş yaşandı.

Dördüncü çeyreğe ilişkin ön ekonomik veriler Pazartesi günü saat 13.00’te açıklanacak ve ekonomistler çift haneli daralma öngörüyor. Tüketici güveni en son 2020’de COVID-19 salgını sırasında görülen seviyelere düştü. Ancak yıllık enflasyon oranının yüzde 3’e düşmesi, İsrail Merkez Bankası’nın Ocak ayında faiz oranlarını çeyrek puan indirmesine neden oldu.

Başlangıçta özel harcamalar gıda gibi temel ihtiyaçlarla sınırlıydı ve boş zaman seyahatleri ve eğlence faaliyetlerinde önemli bir azalma yaşandı. Çatışmalar devam ederken, birçok yedek askerin evlerine gönderilmesi ve alışveriş merkezi, restoran gibi işyerlerinin yeniden açılmasıyla kısmen normale dönüş yaşandı.

Bank Leumi’nin baş ekonomisti, kredi kartı satın alımları da dahil olmak üzere gerçek zamanlı verilerin zorlu Ekim ayının ardından talepte canlanmaya işaret ettiğini söyledi. Ekonomi Kasım ayında istikrar, Aralık ayında ise toparlanma işaretleri gösterdi. Başbakan Binyamin Netanyahu’nun baş ekonomi danışmanı da bu duyguyu yineleyerek, Ocak ayındaki güçlü vergi gelirleri ve bunun sonucunda ortaya çıkan bütçe fazlası ile ekonominin dayanıklılık gösterdiğini belirtti.

Mevcut zorluklara rağmen, merkez bankasının öngördüğü %5,5’lik genişleme ve %5’lik büyüme ile 2025’e ilişkin görünüm iyimser. İsrail Merkez Bankası Başkanı Amir Yaron’un belirttiği gibi, bu olumlu görünüm İsrail’in inovasyon ve teknolojideki liderliği de dahil olmak üzere güçlü ekonomik temelleri tarafından destekleniyor.

İsrail ekonomisinin, son yirmi yıldaki çeşitli çalkantıların ardından görüldüğü gibi, çatışmalardan sonra toparlanma geçmişi var. Hızlı nüfus artışı, doğalgaz üretimi, yüksek araştırma ve geliştirme düzeyi, uzaktan çalışabilen eğitimli iş gücü gibi faktörlerin büyümeyi desteklemeye devam etmesi bekleniyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, siyasi riskler ve savaş nedeniyle zayıflayan kamu maliyesini gerekçe göstererek geçtiğimiz hafta İsrail’in kredi notunu A1’den A2’ye düşürdü. Ancak Moody’s, ekonominin çatışmanın etkilerini oldukça iyi yönettiğini, bazı göstergelerin hızlı bir iyileşmeye ve işgücünün savaş öncesi seviyelere yaklaştığını gösterdiğini kabul etti. Ancak örgüt, çatışmanın Lübnan’daki Hizbullah’ı da kapsayacak şekilde tırmanması durumunda daha ciddi ve uzun vadeli bir ekonomik etkinin ortaya çıkabileceği konusunda uyardı.

Genel olarak İsrail ekonomisi dördüncü çeyrekte güçlü bir toparlanma yaşasa da göstergeler büyümeye kademeli bir dönüşe işaret ediyor ve durumun istikrar kazanması halinde önümüzdeki yıllarda güçlü bir toparlanma bekleniyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

silvanajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu