Haber

IRENA Genel Müdür Yardımcısı: Çin, Yenilenebilir Enerjilere Geçişte Öncü Bir Rol Oynuyor

(Cheng’i asın)

Martina Fuchs

DUBAİ, 14 Şubat (Xinhua) — Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) Genel Müdür Yardımcısı Gauri Singh, Çin’in dünyanın yenilenebilir enerjilere haklı geçişinde öncü bir rol oynadığını söyledi.

Pazartesi günü Dubai’de devam eden Dünya Hükümet Zirvesi sırasında Xinhua’ya konuşan Singh, “Çin yenilenebilir enerji alanında her zaman önemli bir rol oynamıştır.” diyerek Şubat ayında başlayacak Ay Yeni Yılı vesilesiyle Çin halkını tebrik etti. 10.

Singh, “Ejderha Yılı cesaret, canlılık ve tutku ruhunu temsil ediyor. Hepimiz ortak geleceğimize ve gezegenin geleceğine dair bakış açımızda tutkulu olmalıyız” dedi.

169 üyesiyle IRENA, dünyanın yenilenebilir dönüşümünü teşvik etmeyi, ülkeleri enerji geçişlerinde desteklemeyi ve yeşil teknoloji inovasyonu, politika, finans ve yatırımlar hakkında yeni bilgi ve analizler sağlamayı amaçlayan, dünyanın önde gelen hükümetlerarası kuruluşudur.

Singh’e göre Çin’in yeşil dönüşüm maliyetlerini azaltan bir üretim merkezi rolü sayesinde birçok ülke ulusal planlarında daha sorunsuz ilerleyebiliyor.

Geçen yıl Mart ayında yayınlanan IRENA 2023 Yenilenebilir Kapasite İstatistiklerine göre Çin, 2022 yılında küresel toplam yenilenebilir kapasite artışının yaklaşık yüzde 48’ini oluşturdu.

2022 yılında yeni hidroelektrik kapasitesinin üçte ikisi, yeni güneş enerjisi kapasitesinin yüzde 45’i, yeni rüzgar enerjisi kapasitesinin yarısı ve yeni biyoenerji kapasitesinin yüzde 57’si Çin’de kuruldu.

Singh, “Çin’in yaptığının güzel yanı, yapılması gerekeni doğrudan ele almasıdır. Bunun Çin’in uluslararası işbirliğine bakışının önemli bir boyutu olduğunu düşünüyorum” dedi.

Singh, “Çin’in gelişmekte olan pek çok ülkenin yeni enerji sistemindeki varlıklarını yeniden şekillendirmesi ve oluşturmasını desteklemedeki rolü inanılmaz. Bu devam ederse ve daha fazlası gerçekleşirse, gerçekten adil bir enerji dönüşümünden bahsedebiliriz” dedi.

Birleşik Arap Emirlikleri, devletlerin gelecekteki zorluklara karşı proaktif çözümler geliştirmelerine yardımcı olmak için 12-14 Şubat’ta Dünya Hükümeti Zirvesine ev sahipliği yapıyor.

11. kez düzenlenen zirve, dünyanın dört bir yanından 4.000’den fazla delege, uluslararası kuruluş temsilcisi, kanaat önderi ve özel sektör liderini bir araya getiriyor.

120’den fazla hükümet heyeti ve 80 uluslararası kuruluş, sürdürülebilir ekonomik büyüme, yapay zeka, geleceğin hükümetleri, eğitim, sağlık, gıda güvenliği ve kentsel genişleme gibi konuları tartışıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu