Haber

Bakan Kirişci: “Dünyada benzeri görülmemiş bir deprem”

Bakan Kirişci: “Dünyada benzeri görülmemiş bir deprem”

“Salgın hastalıklarla ilgili 265 ekip, aralıksız 7 binin üzerinde denetim gerçekleştiriyor”

“10 ton bayat ekmek hayvan yemi olarak kullanılıyor”

ADIYAMAN – Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile birlikte Adıyaman’daki çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bakan Karaismailoğlu, depremin büyüklüğüne dikkat çekerek, “Yunanistan kadar büyük bir coğrafyada deprem hareketi yaşandı” dedi. Bakan Vahit Kirişci, çiftçilere verilen destekleri açıkladı.

Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen yüzyılın felaketinde yaralar sarılmaya devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu; Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile birlikte Afet Koordinasyon Merkezi’nde Adıyaman’daki çalışmaları kamuoyuna duyurdu. Bakan Karaismailoğlu, depremin üzerinden 13 gün geçtiğine değinerek, tüm kurumların seferberlik halinde çalışmalarına devam ettiğini belirtti. Bakan Karaismailoğlu, konteynerlerin altyapı ve yerleştirme çalışmalarının devam ettiğine işaret etti. Bakan Adil Karaismailoğlu, depremin büyüklüğünün altını çizerek, “Bugün depremin üzerinden tam 13 gün geçti. En büyük üzüntümüz kaybımızdır. Allah’tan rahmet diliyoruz. Yaralılarımızla ilgili güzel gelişmeler ve bizleri sevindiren gelişmeler var. Devletimizin tüm kurumları milletimizin gücüyle tüm kurumlar seferberlik için emek verdiler, vermeye de devam ediyorlar.Hassas bir süreçti.İlk günden itibaren arama kurtarma çalışmalarını sağduyu ile, Bu hassas çalışmalar sonucunda binlerce vatandaşımızı bu üzücü çalışmaların arasında enkazdan sağ çıkarmanın mutluluğunu yaşadık. Adıyaman’da bugünden itibaren arama kurtarma çalışmaları tamamlandı” dedi.

Bakan Karaismailoğlu, enkaz kaldırma çalışmalarına daha hızlı devam edeceklerini, Adıyaman’da tüm kurum ve sivil toplum kuruluşlarının seferberlik içinde çalıştıklarına işaret ederek, “Şehirlerimizi yeniden planlamak için çalışmalarımızı başlattık. Tüm bakanlıklarımız alarmda. Sadece Adıyaman’da değil, deprem bölgesinin tüm illerinde.” Çalışmalarına devam ederler. Vatandaşlarımızın normal hayata dönmeleri için ihtiyaçlarını karşılamak adına çok ağır çalışmalar yürütüyoruz. Adıyaman’ı genel olarak ele alacak olursak, bugün için bir konut sorunumuz yok. Kurduğumuz boş çadırlarımız bile var. KYK yurtlarımızda da boş kontenjanlarımız bulunmaktadır. Ardından hızla konteyner çalışmalarımız başladı. Onların altyapısını yapıyoruz. 17 bin konteyner yerleştirmek için planlama ve yerleştirme çalışmalarına başladık. Bir yandan Adıyaman’a konteyner teslim ediliyor. Gelmeye başladı” dedi.

Bakan Karaismailoğlu, diğer illerde de yoğun bir çalışma olduğunu hatırlatarak, önümüzdeki ay içinde altyapıyı tamamladıktan sonra vatandaşları çadırlardan alıp konteynerlere yerleştireceklerini ve yakın zamanda kalıcı inşaata başlayacaklarını belirterek, şöyle devam etti: aşağıdaki gibidir: ve binaların durumu hakkında raporlar yaparlar. Bu şehirlerin hareketliliğini başlatmak için yerel yöneticilerimizle birlikte çalışıyoruz. AK Parti, belediyeciliğin öneminden ve belediyelerin deprem bölgeleri konusunda üstlendiği görevlerden gurur duymaktadır. Geri almak için çalışmaya devam edecekler. Biz de burada olacağız. Yunanistan kadar büyük bir coğrafyada deprem oldu. Dünyanın en büyük depreminden bahsediyoruz. Doğal olarak etkileri belli bir süre devam edecektir. L Akın, büyük güçlü Türkiye Cumhuriyeti tüm bunların üstesinden gelecektir. Böylesine geniş bir coğrafyada binlerce kilometre yol var. Binlerce kilometrelik bu yolda ilk günlerde sadece birkaç yolumuz hasar gördü. Kısa sürede onarıldı ve ulaşım sağlandı. Bakanlığımızın tüm birimleri, DDY, Karayolları ve Havayolları her zaman vatandaşımızın yanında olmuştur. İlk günden itibaren PTT dağıtım araçları ile erzak ve erzak yardımı konusunda özverili çalışmalar yürüttüler. Burada halen sivil toplum kuruluşları aktif olarak çalışmalarını sürdürüyor.”

“Dünyada benzeri görülmemiş bir deprem”

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, depremin diğer depremlerle kıyaslanamayacak ve hafife alınamayacak bir şok olduğunu belirterek, “Bakanım da bu depremi ifade etti. Nitekim diğer depremlerle kıyaslamamız şu anlama geliyor: bu depremi hafife alıyoruz ama sadece türkiye’de bir asırdan bahsetmiyoruz belki de dünyada daha önce görülmemiş bir deprem bu konuda birkaç noktayı bilginize sunarım gece başlıyor Pazarcık ta tam 9 saat sonra 10 ilde ikinci ayrı bir deprem daha oldu ardından Elazığ bundan etkileniyor 103 bin kilometrekarelik bir alandan bahsediyoruz bu açıdan. 13,5 milyon nüfus, Türkiye nüfusunun yüzde 17’sine tekabül ediyor Türkiye’nin üretimine katkı sağlayan coğrafyadan bahsediyoruz İhracat yapan coğrafyadan bahsediyoruz Bakanlık A bir firma olarak tarımsal üretim de yapıyoruz. değerli coğrafya Kıymetli 11 il. Bunlar komşu iller. Normalde bu tür olaylarda komşu çabucak yetişir. Ancak büyümesini beklediğiniz komşunuzun da depremden etkilendiğini hesaba kattığınızda diğer sarsıntılardan bu anlamda ayrılmaktadır. 500 kilometrelik bir fay kırılmasından bahsediyoruz. 7 kilometrelik oldukça sığ denilebilecek bir sarsıntıdan bahsediyoruz. Tüm bunları bir araya getirdiğimizde bu deprem Türkiye için olduğu kadar uluslararası toplum için de yüzyılın şoku. Sonu olmayan bir depremdir. Bunu bilmek özellikle yararlıdır. Çünkü Suriye başta olmak üzere takip eden ülkelerde de etkisini gösteren sarsıntıdır. Bu yönüyle değerlidir. Bütün birimlerimiz, bakanlıklarımız çok çalışıyor. Koordineli bir biçimde çalışırlar. Allah bizi bir daha muhtaç etmesin ama Türkiye’nin kurumsal kapasitesi özellikle bu tür afetlerden sonra olağanüstü yüksek seviyede. Bütün kurumlarımızın bu konuda belli bir yetkinliği var. Ancak felaketin ölçeği çok büyük. Hamdolsun bu büyük boyutu belki kısmen de olsa bir Hatay’ımızdan ayırabiliriz. Çünkü şu anda Hatay bir numaralı il. İkinci sırada Kahramanmaraş’ı, üçüncü sırada ise Adıyaman’ı görebiliriz. Bu anlamda yaşanan şoku bu şekilde değerlendirmekte fayda var” dedi.

“Adıyaman’a 218,2 milyon liralık destek”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 11 ile birlikte Adıyaman’a yapacağı takviyeleri anlatan Bakan Vahit Kirişci, şöyle devam etti: Başta kırsalda üretim yapan vatandaşlarımız olmak üzere vatandaşlarımızın üretim faaliyetlerine devam edebilmeleri için üretime geçilmesinin ardından Cumhurbaşkanımız açıklamalarda bulundu.Bu kapsamda 2022 mahsülüne özellikle mazot ve gübre takviyesi verilmesine karar vermiştik. Ama bu trajik olay nedeniyle bunu 11 il için nakde çevirdik. 2.8 milyar liralık bu ödemeyi bu ay sonuna kadar yapmış olacağız ve hızlı bir şekilde hayata geçirmiş olacağız. Cumhurbaşkanımızın kamuoyu ile paylaştığı bir diğer konu ise; çiftçi kayıt sistemimiz var.İş güncelleme işlemleri burada yapılıyor.Normalde Şubat ayı sonuna kadar bir süre vardı.Biz bunu üç aylık halin bitimi olan 8 Mayıs’a kadar uzattık. acil durum. Üçüncü kısım olağan 1 yıllık süre içinde zamanında verilen 530 milyon liralık hayvancılık takviyelerimiz de var. Hızlı bir şekilde 11 ilin bu matrahı şubat ayı sonuna kadar ödemesi yönünde karar aldık. Son olarak bu bağlamda söyleyebileceğimiz değerli bir adımdır. Üreticilerimizi ve çiftçilerimizi desteklemek için. Yine değerli bir adım, 11 ilimizde 185 bin işletmeye 2 milyon büyükbaş, 9 milyon küçükbaş hayvan için 1,5 milyar liralık yem tabanı sağladık. Bu kapsamda Adıyaman’daki üreticilerimiz mazot desteğinden 218,2 milyon lira, besi hayvanı için 530 milyon lira ve yem desteğinden 1,5 milyar lira olmak üzere toplamda 218,2 milyon lira alacak. İnşallah şubat ayı sonuna kadar bunlar üreticilerimizin hesabına geçecek. Üreticilerimize en azından bu anlamda katkı sağlamak istiyoruz ki onlar da üretimlerine ara vermeden devam edebilsinler. Bir diğer önemli konu da belirtmek isterim ki Toprak Mahsulleri Ofisi hem hububat hem de bakliyatta bu alımları hiçbir tür ve kota ayrımı yapmaksızın ve sınırlama olmaksızın gerçekleştirecektir. Bakanlık olarak 5 bin makine teçhizatımız, bir uçağımız, iki helikopterimiz ve 13 bin 912 çalışanımızla bu kardeşlerimiz diğer kurumlarımızın özverili çalışmaları gibi 13 gündür çalışmalarını büyük bir özveriyle sürdürüyor. Tabii depremden etkilenen illerde de elektrik kesintileri yaşandı. Başlangıçta ısınma ile ilgili sorunlar vardı. Bu sıkıntıların giderilmesi adına olumlu katkı sağlamak adına ahşabı ayırdık. Bu illere 28 bin 142 ton odun dağıtıldı. Yetiştiricilerimize 2 bin 734 adet hayvan çadırı dağıtıldı. Et ve Süt Kurumumuz tarafından 4 bin 100 ton süt toplandı. Bölgedeki üreticilerimize 9 bin 160 ton verildi.”

“265 ekip salgınla ilgili 7 binin üzerinde denetimi aralıksız yapıyor”

Afetlerden sonra salgın hastalıkların gündeme geldiğini hatırlatan Bakan Vahit Kirişci, gıda denetimlerine ilişkin açıklamalarına şöyle devam etti:

“Bakanlığımız halkımızın sadece beslenme ihtiyaçları ve beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasında değil, giydirilmesi ve diğer ihtiyaçlarının karşılanmasında da katkı sağlamaya çalışmıştır. Yine bakanlığımız bünyesinde DKMP sorumluluğunda veteriner hekimlik ve sokak hayvanlarına yönelik sağlık hizmetleri, örneğin 45.5 ton mama dağıtıldı bu çerçevede.Böyle dönemlerde hijyen konusu gerçekleştirildi.Bu tür dönemlerden sonra sıklıkla salgın hastalıklar gündeme geliyor.Bu salgınların değerli kısmı tükettiğimiz besinlerden ve sıvılardan olabilir. içiyoruz.Bu kapsamda 265 misyon grubumuz ve uzman çalışanımız 7 binin üzerinde gıda kontrolünü kesintisiz ve kesintisiz olarak gerçekleştirmektedir.Et ve Süt İşletmemiz var.Et dağıtım ve kavurma ihtiyaçlarını karşılarken, ihtiyaçları karşılamaya devam etmektedir. başta TMO’lar olmak üzere başkasının görev alanındaki konulardan farklı olarak OGM’nin orman dağıtımı yapılır Çaykur Rize’den kalkıp bir fincan sıcak çay ikram etseler bile Burada da büyük çaba harcıyorlar.”

“10 ton bayat ekmek hayvan yemi olarak kullanılıyor”

Birgül Tuncay’ın enkaz altında telef olan büyükbaş hayvanıyla ilgili konuşan Bakan Vahit Kirişci, hayvan çalışmalarını şöyle tamamladı:

“Adıyaman’a geldiğimizde öncelikle yıkılan ahır, ahır ve telef olan hayvanlarla ilgili çalışmalar yürüttük. Köy yollarının açılmasıyla birlikte bu anlamda Ulaştırma ve Altyapı Bakanımıza minnettarız. Alt yapı ve ulaşım sağlandığında. bulunamadığı için hizmetlerimiz doğal olarak sekteye uğradı.Arkadaşlarımız kayıp büyükbaş hayvan sayımızın 1.401’e ulaştığını tespit etti.Ölü olan büyükbaş hayvan sayımız 2 bin 54’e, küçükbaş hayvan sayımız ise 16 bin 905’e çıktı.559 kümes hayvanı telef oldu. bu süreçte 957 arı kovanı zarar görmüştür 43 büyükbaş 774 koyun keçi telef olduğu için telef olmuştur şu an insan sağlığına ve çevre sağlığına herhangi bir olumsuz etkisinden söz edilmemiştir ancak belirtmek isterim Ulaşmamız ve ulaşmamız gereken ahır ve ağıllar var.Adıyaman ilimize yem dahil toplam 824 ton yem yediriliyor.Dağıtım noktasında bitirdik. 433 hayvan çadırı 433 işletmeye dağıtıldı. 4 köy ve 41 işletmede 208 büyükbaş ve 636 küçükbaş sağlık taraması yapılmış, 41 hayvan tedavi edilmiştir. Ülke genelinde 11 ilde olduğu gibi burada da gıda kontrolü yapıldı. 13 ekip ve 26 gıda müfettişi ile il ve ilçelerde denetimler gerçekleştirildi. Toplanan ekmek sayısı tüketilemeyecek durumda olan 10 ton bayat ekmektir. Bu da değerli. Çünkü dost canlısı insanlarımız gönderiyor ama gönderdiklerinin bir kısmını biz tüketemediğimiz için bayatlıyor. Arkadaşlarımız bunu hayvanların beslenmesi açısından önemsiyor. Lojistik çalışmalarda aşevlerine 400 kilo et dağıtıldı. Et ve Süt Kombinasından büyükbaş ve küçükbaş hayvan satın alıp bölüme gönderdi. Vatandaşlarımız da bu durumda rahatladı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak kullandığımız bina ağır hasar gördüğü için burada çalışan işçi için hızlı bir şekilde konteynerler oluşturuldu. Bu anlamda bakanlık olarak da sorumlu olan İl Müdürlüğü çalışanı için 60 kişilik can çadırı heyet çalışması gerçekleştirildi. Bakanlıklarımızın yükünü hafifletmek için katkı sağlamaya devam edeceğiz. Bakanlığımız yoğun bir şekilde çalışıyor. Birgül Tuncay ablamızın yaşamasını istediği harap bir ahırdan kurtarılan ineğin daha sonra vefat ettiği öğrenildi. Ama yaşadığını öğrenen Birgül Tuncay’ı tanıyorum ve şimdi kaybının üzüntüsünü yaşıyor. Ancak bu çalışmalarda en azından Dardağan köyünde meydana gelen olay. Bakanlığımız çalışanları bu alanlarda da kesintisiz desteklerini sürdürmektedir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu