Ekonomi

Kimya Sektörü Temmuz Ayında İkinci Sırada

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, Temmuz ayındaki ihracat rakamlarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Kimya sektörümüz Temmuz ayında 2,15 milyar dolarlık ihracatla ikinci büyük ihracatçı oldu. Bir önceki yıla göre yüzde 25’lik bir ihracat var. ihracatımızda düşüş var.” sözlerini kullandı.

İstanbul Kimyevi Elementler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nden (İKMİB) yapılan açıklamaya göre, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin Temmuz ayında ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,4 artarak 20.1 milyar dolar. Temmuz ayının en büyük ikinci ihracatçısı olan kimyasallar, 2,15 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Pelister, kimya branşının Temmuz ayında 2,15 milyar dolarlık ihracatla ikinci büyük ihracatçı olduğunu belirtti. Geçen yıla göre ihracatta yüzde 25’lik düşüş yaşandığını belirten Pelister, şunları kaydetti:

“İlk yedi aylık dönemde ihracatımız 16,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Küresel talepteki sakinlik sürüyor. Bu yıl dünya ekonomisi için büyüme oranı geri çekilip yüzde 3 olarak revize edildi. Bizimle ilgili emtia ve petrol fiyatları. sektör yine geçen seneye göre daha düşük Bu gelişmeler tabii ki sektör ihracatımızı olumsuz etkiliyor.İhracatımızı ve rekabet gücümüzü etkileyen önemli konulardan biri de enflasyon ve kur istikrarı.Kimya sektörümüz ihracatta yüzde 70 dışa bağımlı. İşlenmemiş içerikler.

Plastik ve mamullerinde bu oran yüzde 90’lara kadar çıkıyor. Dolayısıyla döviz ihtiyacımız diğer sektörlere göre daha fazla olabilir. Bu çerçevede, kur artışı, reeskont kredilerinde döviz bozdurma zorunluluğunun kaldırılması ve Eximbank’ın finansmana erişimdeki sermayesinin artırılması kararını ihracatçılar olarak memnuniyetle karşıladık. Öte yandan, olumsuz gelişmelere rağmen bölüm ihracatımızı artırmaya yönelik birçok faaliyet yürütüyoruz.

Bu yıl Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Fransa, Güney Afrika Cumhuriyeti, Suudi Arabistan, Birleşik Krallık, İtalya, Panama, Hollanda, Filipinler, İsrail, Vietnam, Hong Kong olmak üzere 16 farklı ülkede fuar milli katılımı ve Irak Bilgi standı ve ticaret heyeti düzenleyeceğiz. İlk 7 ayda 11 adet fuar milli katılım organizasyonu, 5 adet info stant, 3 adet ticaret heyeti ve 2 adet satın alma heyeti düzenledik. Yıl sonuna kadar 3 adet fuar milli katılımı, 4 adet info stant, 5 adet ticaret heyeti ve 3 adet alım heyeti düzenlemeyi planlıyoruz. İhracat hedefimize ulaşmak için çalışmaya, üretmeye ve ihracata devam edeceğiz.”

Çoğu “plastik ve ürün” Temmuz ayında ihraç edildi

Açıklamaya göre, Temmuz ayında plastik ve mamulleri ihracatında kimyevi madde ve mamulleri artefakt kümeleri, 724 milyon 171 bin dolarla kimya ihracatında ilk sırayı aldı. Mineral yakıtlar ve artefaktlar 481 milyon 756 bin dolarlık ihracatla ikinci sırada yer alırken, anorganik kimyevi maddeler ihracatı 191 milyon 440 bin dolarla üçüncü sırada yer aldı.

Anorganik kimyasalları takip eden ilk on içinde yer alan diğer branşlar ise; uçucu yağlar, kozmetik ve sabun, boya, vernik, mürekkep ve müstahzarları, kauçuk, kauçuk eşya, ilaçlar, çeşitli kimyasal elementler, yıkama müstahzarları ve organik kimyasallar.

Temmuz ayında en çok ihracat yapılan ilk on ülke Rusya, Hollanda, İtalya, Irak, İspanya, Almanya, ABD, İngiltere, Romanya ve Belçika oldu. Temmuz ayında ilk 10 ülke arasında en yüksek artış yüzde 31,86 ile İspanya oldu. 2023 yılının Ocak-Temmuz döneminde en çok kimyasal madde ihraç edilen ülkeler sırasıyla Rusya, Hollanda, İtalya, İspanya, Almanya, Romanya, ABD, Irak, İngiltere ve Belçika oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu