Haber

İklim Krizi Nedeniyle Üretim Sorunu Yaşayan Çiftçiler

izmir Bergama’nın Bergama ilçesine bağlı Sarıcalar Mahallesi’nde ceviz üretimi yapan çiftçi Abdullah Latife, “Tarım maliyetleri çok pahalılaştı. Ekolojik dengenin bozulmasından dolayı damlama yöntemiyle sulamalarımızı ekonomik kullanmak için bunları yapıyoruz. Bunlar. Damlamanın maliyeti çok büyük” diyen “Türkiye’de de iklim krizinden dolayı ağaçlarda meyve yok, tıpkı Türkiye’de olduğu gibi. Meyve yok, iklim krizinden dolayı üretim sürekli düşüyor” dedi.

Bergama’nın Sarıcalar Mahallesi’nde ceviz üretimi yapan çiftçi Abdullah Latife, yaşadıkları sorunlarla ilgili açıklama yaptı. Latife dedi ki:

“BÜTÜN ÇİFTÇİMİZ KAN AĞLIYOR”

“Her geçen yıl daha da kuruması nedeniyle toprağın nemi tamamen yer altına çekilmiş, yeryüzündeki sular da yer altına çekilmiştir. Sulama yaptığımız bu bölgede şu anda 202 metreden su çıkıyor. Çıkarma bu yer altından gelen su elektriği artırıyor.ceviz ve zeytinlerimizi yabani otlardan koruyoruz.toprağı temizlemek ve toprağı havalandırmak için en az 10 defa yol yapıyoruz.yakıt maliyetlerinin bu kadar değerli olduğu bir dönemde bir torba gübre Geçen seneye göre akaryakıt giderlerindeki yüzde 120’lik artıştan dolayı 1000 liraya yaklaştı.Motorin fiyatları 37 lira, ilaç giderleri yaklaşık 1000 lira.Bunları topladığımızda 1 kilo cevizin maliyeti 80 lira oluyor. , ve kuru kabuklu cevizin maliyeti yüzde 80’e geliyor. Şimdi mazottaki ÖTV ve KDV’nin yüksek olmasından dolayı tarım yapılamaz hale geldi.Cevizleri çok ucuza satıyoruz.Türkiye’de artık maliyetlerden dolayı tarım yapılamıyor. dizel pestisitler ve gübreler. Bütün çiftçilerimiz kan ağlıyor. Üretimin giderek azaldığı dönemlerde biz de üretimden vazgeçmek üzereyiz.

“TARIM MALİYETLERİ ÇOK PAHALI”

Ceviz pahalı bir meyvedir. Herkes bu meyveyi yemeli. Bunu yükseltmek çok zor. Bu kadar değerli mazotun ÖTV-KDV maliyeti nedeniyle çiftçi bunu yapamadı. Ziraat Bankası’nın çiftçilerimize ödediği kredilerin faiz oranları önemli ölçüde arttı. 50 dönüme kadar kredi, kredinin yarısı nakit olarak veriliyor. Devlet desteğinin gayri safi milli hasılanın yüzde 2’si olmaması gerekirken, bu destekler yeterli değil. Çiftçimize verilen mevcut destekler mazot, ilaç ve gübrenin yaklaşık 5 katı kadar peşin yapılsa, akaryakıt, gübre, ilaç, ÖTV ve KDV kaldırılsa bu ülkede ancak tarım yapılabilir. Tarım Kredi faizleri düşürülürken destekler artırılıyor. O zaman tarım ayağa kalkabilir. İlaçlama ve sulama giderleri, geçen sene bugün suladığımız bu sondajın elektrik gideri 1 saatte 70 liraya geliyor. Biz dışarıda sulama yaptırınca muhtarın sondajı için 150 ila 250 lira arasında olan çiftçilik masrafı çok kıymetli oldu. Ekolojik stabilitenin bozulmasından dolayı damlama ile sulamamızı ekonomik kullanmak adına bunları yapıyoruz. Bu damlaların çok büyük bir bedeli var. Ne yazık ki tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de iklim krizi nedeniyle ağaçlar boş. Meyve yok, iklim krizi nedeniyle üretim hep düşüyor.”

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu