Haber

Ege İhracatçılarından Sürdürülebilir Üretim Seferberliği

Turunçgillerin zararlısı olan Akdeniz meyve sineğine karşı kimyasal mücadele yerine biyolojik mücadeleyi ön planda tutan Ege İhracatçı Birlikleri, değerli narenciye üretim bölgelerindeki üreticilere Akdeniz Meyve Sineği Tuzağı sağlamaya birkaç gün kala, Akdeniz Meyve Sineği Tuzağı sağlamaya devam ediyor. narenciye mevsimi.

 

2023 yılında 769 bin ton Ege Bölgesi Narenciye Hasadını ihracatla katma değere dönüştürme çabası içinde olan Ege İhracatçı Birlikleri, geçtiğimiz haftalarda İzmir ve Muğla’daki üreticilere 10 bin adet Akdeniz Meyve Sineği Tuzağı dağıttı.

 

Ege İhracatçı Birlikleri bu kez Aydınlı narenciye üreticilerine 5 bin adet Akdeniz Meyve Sineği Tuzağı dağıttı.

 

Akdeniz Meyve Sineği Tuzağı Dağıtım Töreni; Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Yardımcısı Lider ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Lideri Hayrettin Uçak, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Lideri Davut Er, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Demircan, Aydın Tarım İl Müdürlüğü ve Orman yetkilileri, Kuşadası İlçe Tarım Müdürü Gürsel Doğan’ın katılımıyla Aydın Kuşadası Davutlar’da gerçekleştirildi.

 

Üretim ve ihracatta başarı için biyoteknik mücadele

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Lideri Hayrettin Uçak, “Hem üreticilerimizle hem de ihracatçılarımızla sık sık bir araya geliyoruz. Son yıllarda yaptığımız toplantıların ana gündemi kalıntı-artık meselesiydi” dedi. bedava üretim.Üretim ve ihracatta başarı için iki temel kuralımız var.Kalıntısız üretim ve kaliteli üretim.Bunun için biyoteknik çalışmalar kritik bir rol oynuyor.Ege Bölgemizin birçok ilinde topyekun bir çalışma içerisindeyiz, Üreticilerimizin bilinçli olarak bu çabayı sürdürmeleri bizim için çok değerli, “Bu seneki tuzakların üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum.” söz konusu.

 

Bu sezon narenciyede verim oldukça iyi.

Başkan Uçak, “Narenciye üretiminde dünyada 8’inci, ihracatta ise 4’üncü sıradayız. Bu dönemde bu bölge için narenciye verim belirleme çalışmamızı yaptırdık ve verimin oldukça iyi olduğunu gördük. Umarım bu verimlilik artışını bu yıl fırsata çevirebiliriz. Üretim kalitemizin artmasıyla birlikte hem üretimde hem de ihracatta daha üst seviyelere çıkmak için birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Biyoteknik çalışmalarımıza verdikleri destek ve koordineli çalışmalarından dolayı Tarım ve Orman İl Müdürümüz Ahmet Ökdem’e, değerli kaymakamlarımıza, kaymakamlarımıza, belediye başkanlarımıza, bölge milletvekillerimize ve üreticilerimize özellikle teşekkür ediyorum.” dedi.

 

Kalıntısız sürdürülebilir üretim vurgusu

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Lideri Davut Er, “Aydın’ın yüzde 46’sında tarım yapılıyor, nüfusun yüzde 55’i geçimini tarımdan sağlıyor. İncir ve kestanede Türkiye’nin lideri olan ilimizde zeytin, pamuk, çilek, narenciye ve enginar gibi ürünler değerli tarım ürünleri arasında yer almaktadır. Konserve ve salça gibi tarıma dayalı sanayiler de Aydın ilimize değerli bir gelir sağlıyor. Bu bilgiler çerçevesinde tarımın Aydın için ne kadar değerli olduğunu anlatmama gerek yok, pahalı üreticilerimiz aslında ürünlerinin değerinin bilincindedir. “Bu işlerin kalitesini artırmak ve daha da değerli hale getirmek için kalıntısız, sürdürülebilir üretime büyük önem vermemiz gerekiyor.” söz konusu.

 

Biyoteknik çabaların faydalarını görmeye başlıyoruz

Başkan Er, “Ege İhracatçı Birlikleri olarak bu dönemde Akdeniz Meyve Sineği popülasyonunun azaltılması amacıyla Aydın ilimize 5.000 adet meyve sineği kapanı tedarik ediyoruz. Umarım tarım ili ve ilçemizdeki mühendislerimizin desteğiyle üreticilerimiz bu tuzakları etkin bir şekilde kullandığında bu sürenin sonunda etkilerini net bir şekilde göreceğiz. Ege İhracatçı Birlikleri olarak biyoteknik çalışmalarımız yaklaşık 3 yıldır devam ediyor ve faydalarını görmeye başladık. Bu günlerde ilimizde yeşil zeytin hasadına başladık, çok yakında narenciye hasadına da başlayacağız. “Aydın ilimizde hasat ve ihracat döneminin üreticilerimize, ihracatçılarımıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-andirin.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu