Teknoloji

ABD, Intel ve Qualcomm’un Huawei’ye çip satışını yasakladı

ABD Ticaret Bakanlığı, Amerikan yarı iletken teknolojilerinin Çin ordusuna ulaşmasını önlemek amacıyla daha önce uyguladığı yaptırımları sıkılaştırdı. Bu kapsamda, Intel (INTC) ve Qualcomm gibi önde gelen teknoloji şirketlerinin, Çinli teknoloji devi Huawei’ye sağlayabilecekleri bazı çiplerin tedarikini daha da kısıtlama kararı aldı. Financial Times gazetesine konuşan Ticaret Bakanlığı sözcüsü, yeni yaptırımların ulusal güvenlik çıkarlarını koruma amacı taşıdığını belirtti.

ABD, Huawei’ye yönelik uyguladığı yaptırımlarla Çin ordusu tarafından kullanılma potansiyeline sahip olan yarı iletken teknolojileri ve yapay zeka işlemcileri gibi ileri düzey ürünlere odaklanmış görünüyor. Yaptırımların getirilmesinin ardından Huawei’nin, akıllı telefon ve bilgisayar üretiminde kullanılan gelişmiş çiplere erişimde önemli ilerlemeler kaydettiği yönünde birçok rapor yayımlandı. Bu durum, şirketin yaptırımlara rağmen adaptasyon yeteneğini ve pazardaki direncini gösteriyor.

ABD, Huawei’ye yönelik çip yaptırımlarını genişletiyor

Financial Times’ın raporuna göre ABD Ticaret Bakanlığı, Intel ve Qualcomm şirketlerine Huawei’ye çip satışı yapmaları için daha önce verdiği lisansların bir kısmını iptal etti. Bu hamle, Huawei’nin kişisel bilgisayarlar için ürettiği bazı ürünlerin satışını durdurmayı hedefliyor. Ancak bu kısıtlamanın hangi çip kategorilerini ve özelliklerini etkilediği konusunda henüz net bir bilgi bulunmuyor. Huawei daha önce de ABD hükümetinin 2020 yılında Tayvan merkezli yarı iletken üreticisi TSMC’ye yönelik yeni siparişleri durdurma kararı almasıyla Amerikan yaptırımlarına maruz kalmıştı.

ABD Ticaret Bakanlığı, Financial Times’ın sorularına verdiği yanıtta bazı yeni ihracat lisanslarının iptal edildiğini doğruladı. Ancak hangi Amerikan şirketlerinin bu iptallerden etkilendiği konusunda bilgi verilmedi. Önde gelen çip üreticilerinden biri olan Intel, bu yılın başlarında Huawei’nin ilk yapay zeka destekli kişisel bilgisayarında kendi ürünlerinin kullanılacağını duyurmuştu.

Intel, ultraviyole ışığı farklı derecelerde manipüle edebilen yenilikçi çip üretim teknolojileriyle yarı iletken pazarında liderliğini pekiştirmeyi hedefliyor. Şirket, bu teknolojiyi kullanarak üst düzey Core Ultra 9 işlemcisini geliştirdi. Huawei Tüketici İş Grubu CEO’su Richard Yu, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, şirketin amiral gemisi dizüstü bilgisayarı MateBook X Pro’nun bu güçlü işlemciyi kullanacağını duyurdu.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Reuters kaynaklarına göre Intel, rekabetçi firma AMD’nin Çin’e satış yapmasını engellemek için ABD hükümetine baskı yapıyor. Intel, AMD’nin Çin’e satış yapabilmesi için gereken lisansın iptal edilmesini ya da kendilerine benzer bir lisans verilmesini talep ediyor. Ancak bu raporda bahsedilen çiplerin ve Core Ultra 9 işlemcisinin, Financial Times tarafından daha önce bildirilen yaptırımlarla ilişkili olup olmadığı konusunda belirsizlik devam ediyor.

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo’nun geçtiğimiz yıl Çin’e yaptığı ziyaret, Huawei’nin Mate 60 Pro akıllı telefonunu piyasaya sürdüğü zamana denk gelmişti. Bu olay, zaten gergin olan ABD-Çin ilişkilerindeki çip krizini daha da alevlendirdi. Financial Times’ın bu son raporu da Huawei’nin yeni Matebook X Pro dizüstü bilgisayarını tanıttığı gün yayımlandı.

ABD’nin uyguladığı bu yaptırımlar, sadece çipleri değil aynı zamanda ileri teknoloji yarı iletkenlerin üretimi için kullanılan gelişmiş ekipmanları da kapsıyor. Bu alanda dünya çapında lider konumda olan Hollandalı şirket ASML’nin, söz konusu yaptırımlar nedeniyle üretim ekipmanlarını Çin’in önde gelen çip üreticisi Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) gibi firmalara satış yapması engelleniyor.

Bu haber ilk olarak Techolay sitesinde yayımlanmıştır.

haber-akcaabat.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu